През последните три години над 1060 са регистрираните от Министерството на вътрешните

...
През последните три години над 1060 са регистрираните от Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

Насилието срещу животни расте - за три години над 1060 случая

През последните три години над 1060 са регистрираните от Министерството на вътрешните работи (МВР) закононарушения против животни. Разкрити са 141 или малко над 13%. Това стана известно от отговор на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на парламентарен въпрос, подложен от депутата Христо Терзийски.

Данните, изнесени от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, демонстрират, че закононарушенията против животни се усилват всяка година – през 2020 година са регистрирани 338, през 2021 година - 303, а от 1 януари до 30 ноември 2022 година са 374. Съответно разкритите закононарушения са 51 през 2020 година, 55 през 2021 година и 35 през 2022 година Най-много са записаните и разкрити случаи на проявена свирепост към гръбначно животно, като в резултат на това e породена гибел или трайно увреждане.

" Не мога да кажа дали това е добра успеваемост или не, сигурен съм, че има доста неразкрити закононарушения и против хора ", сподели Тихомир Димитров, началник на отдел „ Програми “ на „ Четири лапи “.

Той прикани жителите, които подават сигнали за принуждение над животни, да бъдат готови с съответни доказателства, със очевидци, видеа и фотоси – всичко, което би асъдействало за увеличение разкриваемостта.

В уеб страницата на „ Четири лапи “ има секция „ Сигнализирай “, в която са качени разнообразни видове тъжби, а задачата е жителите да бъдат улеснени при подаване на сигнали, разясни Димитров от организацията.

В „ Четири лапи “ всекидневно получават сигнали за сходни закононарушения. " Сигналите са доста и ние се радваме, когато жителите демонстрират самодейност, търсят неправителствения бранш. Но тези сигнали би трябвало да се насочат към способените институции ", уточни той.

" Наблюденията ми са, че от ден на ден жители са дейни по този въпрос и на от ден на ден хора стартира да им пука за проблемите на животните. Техните проблеми произтичат от хората и от хората би трябвало да бъдат позволени. Те не могат да приказват, не могат да се защитят, директно подвластни са от нас, страдат от нашето отношение към тях, ние самите можем да разгадаем този проблем ", разяснява Димитров. Според него това няма да стане единствено с подаване на сигнали към Министерство на вътрешните работи и към районни инспекции, а посредством смяна на съзнанието и посредством персонален ангажимент. " Много хора си мислят „ пуснах сигнал до „ Четири лапи “ и с това работата ми е свършена. Ами не – в случай че видиш потърпевшо животно, прибери го в дома си, потърси ветеринарна помощ, нахрани го, дай му вода, потърси му дом, в случай че ти не можеш да се грижиш за него ", прикани Димитров.

По думите му е по-важно наказванията да не остават на хартия, а да се ползват и на процедура.

Във всяка регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи има избрани чиновници, които да проверяват такива закононарушения. Сигнали могат да се подават във всяко районно ръководство и на незабавния телефон 112, каза инспектор Камен Николов от бранш „ Зоополиция и кинология " при Главна дирекция " Национална полиция ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР